HUBUNGAN PENGETAHUAN TENTANG SANITASI HIGIENE DENGAN SIKAP PENJAMAH MAKANAN DI KAWASAN KULINER TAMAN JAJAN

Authors

  • Nur Alissa Leonita Husaini Universitas Negeri Jakarta
  • Ms Mariani Universitas Negeri Jakarta
  • Guspri Devi Artanti Universitas Negeri Jakarta

Keywords:

sanitation and hygiene, food handlers, culinary

Abstract

This study aims to identify the relationship between knowledge about hygiene sanitation and the attitudes of food handlers related to food management in the Culinary Area of Taman Jajan. This research uses a quantitative approach with survey methods and a cross-sectional approach. This research was conducted in the culinary area of Taman Jajan. The sample of this study was 62 food handlers and used the purposive sampling method. This study showed that as many as 51 respondents (82.26%) had a piece of knowledge about hygiene sanitation with a suitable category. As many as 54 respondents (87.1%) had attitudes related to food management with good categories. There is a positive and significant relationship between the variables of knowledge about hygiene sanitation and the variable attitudes of food handlers related to food management in the Culinary Area of Taman Jajan. As many as 15.2% of food handlers' attitudes related to food management were determined by their knowledge of hygiene and sanitation. As many as 84.8% were determined by other variables not studied in this study. Advice to the manager of the Taman Jajan culinary area to provide a briefing of practical hygiene sanitation knowledge in the form of pamphlets or brochures to food handlers

References

Anderson, W. Lorin dan David R. Krathwohl. (2017). Pembelajaran, pengajaran, dan asesmen:revisi taksonomi pendidikan bloom (Rev. Ed). (Terjemahan Agung Prihantoro). Yogyakarta: Pustaka Pelajar.
Anggraeni, C. (2013). Hubungan Pengetahuan Sanitasi Dan Higiene Dengan Sikap Siswa Kelas X Smk Negeri 6 Yogyakarta Di Laboratorium Boga. Journal of Chemical Information and Modeling, 53(9), 1689–1699.
Arikunto, S. (2010). Prosedur Penelitian: Suatu Pendekatan Praktik. Jakarta: PT. Rineka Cipta.
Azwar, S. (2011). Sikap Manusia Teori dan Pengukurannya (Edisi 2). Yogyakarta: Pustaka Pelajar.
BPOM. (2019). Laporan Tahunan Pusat Data dan Informasi Obat dan Makanan. Jakarta: BPOM.
Budiman dan Riyanto. (2013). Kuesioner Pengetahuan dan Sikap Dalam Penelitian Kesehatan. Jakarta: Salemba Medika.
Gardjito, M., dan Sinta M. (2015). Sanitasi & Higiene Pada Usaha Jasa Boga. Yogyakarta: PT. Citra Aji Parama.
Hartono, J. (2018). Metode Pengumpulan dan Teknik Analisis Data. Yogyakarta: ANDI.
Inayah. (2015). Hubungan Pengetahuan Higiene dan Sanitasi Makanan Terhadap Sikap dan Perilaku Penjamah Makanan di Kantin Universitas Tanjungpura. Mahasiswa PSPD FK Universitas Tanjungpura, 5(1), 32.
Indasah. (2019). Makanan dan Kesehatan. Yogyakarta: Deepublish.
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. (2012). Modul Kursus Higiene Sanitasi Makanan dan Minuman. Jakarta: Departemen Kesehatan Republik Indonesia Ditjen PPM dan PLP.
Mariana, R. Rifqie. (2017). Hygiene sanitasi Makanan. Malang: IKIP Malang.
Ningsih, R. (2014). Penyuluhan Hygiene Sanitasi Makanan dan Minuman, serta Kualitas Makanan yang Dijajakan Pedagang di Lingkungan SDN Kota Samarinda. Jurnal Kesehatan Masyarakat. 10(1), 64–72.
Notoatmodjo, S. (2003). Pendidikan dan Perilaku Kesehatan. Jakarta: PT. Rineka Cipta.
Notoatmodjo, S. (2005). Metodologi Penelitian Kesehatan (Edisi Revisi). Jakarta: PT. Rineka Cipta.
Perdanawati, M. (2019). Hubungan Pengetahuan Sanitasi Higiene Dengan Sikap Pemilihan Makanan Jajanan Pada Mahasiswa Pendidikan Tata Boga Universitas Negeri Jakarta. Jurnal Pendidikan Tata Boga.
Permatasari, I. dkk. (2021). Faktor Perilaku Higiene Sanitasi Makanan Pada Penjamah Makanan Pedagang Kaki Lima. Jurnal Tata Boga, 10(2), 223–233.
Republik Indonesia. Keputusan Menteri Kesehatan Nomor 715/Menkes/Sk/V/2003 Tentang Persyaratan Hygiene Sanitasi Jasa Boga.
Tersiana, A. (2018). Metode Penelitian. Yogyakarta: Gramedia Pustaka Utama
Werang, B. Redan. (2015). Pendekatan Kuantitatif dalam Penelitian Sosial. Yogyakarta: Calpulis.
WHO. WHO’s First Ever Global Estimates of Foodborne Diseases Find Children Under 5 Account for Almost One Third of Deaths. https://www.who.int/news/item/03-12-2015-who-s-first-ever-global estimates-of-foodborne-diseases-find-children-under-5-account-for-almost-one-third-of-deaths. 2015. Diakses pada 12 Februari 2022.
Wibowo, S. Ari. (2019). Hubungan Perilaku Penjamah Makanan dengan Angka Kuman pada Makanan di Rumah Makan Kabupaten Magetan. Kesehatan Masyarakat, 8(5), 55.
Widodo, A. (2007). Konstruktivisme dan Pembelajaran Sains. Jurnal Pendidikan dan Kebudayaan.
Yulianto dkk. (2020). Hygiene, Sanitasi dan K3. Yogyakarta: Graha Ilmu

Downloads

Published

2022-06-25

How to Cite

Leonita Husaini, N. A., Mariani, M., & Artanti, G. D. (2022). HUBUNGAN PENGETAHUAN TENTANG SANITASI HIGIENE DENGAN SIKAP PENJAMAH MAKANAN DI KAWASAN KULINER TAMAN JAJAN. Jurnal Socia Akademika, 8(1), 7–15. Retrieved from https://aks-akk.e-journal.id/jsa/article/view/164