PELATIHAN PEMBUATAN STIK DENGAN MEMANFAATKAN KULIT BUAH NAGA DI KALURAHAN MARGOSARI

Authors

  • Ngabdul Munif Universitas Negeri Yogyakarta

Keywords:

Training, dragon fruit skin, stik

Abstract

The objectives of this community service activity are: (1) provide knowledge in processing dragon fruit peel waste, (2) provide skills in making and packaging dragon fruit peel stick products, (3) provide knowledge and skills related to calculating the selling price of dragon fruit peel stick products. The methods used include lectures, demonstrations, questions and answers and mentoring. The results of the service showed that: (1) participants have knowledge in processing dragon fruit peel waste, (2) participants have skills in making and packaging dragon fruit peel stick products, (3) participants have knowledge and skills related to calculating the selling price of dragon fruit peel stick products. Further service recommendations can be taken regarding training in making e commerce platforms to increase sales in the digital era.

References

Anisa, N. N., & Ekowati, T. (2021). Pemberdayaan Masyarakat Desa Kaliwungu Kidul dalam Pengolahan Produk Lokal Berbahan Dasar Pisang Guna Meningkatkan Pendapatan Masyarakat. Surya Abdimas, 232-239.
Nurainy, F., & Suroso, E. (2012). Penyuluhan dan pengolahan sale pisang kelompok bersama aisyah di desa sukajawa di kecamatan bumiratu nuban kabupaten lampung tengah. Sakai Sambayan Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 11-13.
Arinta, F. K., Pranata, F. S., & Swasti, Y. R. (2021). Potensi daging buah pisang dan kulit pisang (Musaceae) untuk peningkatan Kualitas Kue dan Roti. Teknologi Pangan: Media Informasi dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian, 185-196.
Ngete, A. F., & Mutiara F, R. I. (2020). Penggunaan Pewarna Alami Sebagai Upaya Meningkatkan Kualitas Kesehatan. Jurnal Kesehatan Tujuh Belas, 130-135
Nugraha, & Wahyuhastuti. (2023, Februari 19). Start Up Digital Business: Sebagai Solusi Penggerak Wirausaha Muda. Diambil kembali dari Jurnal Musamba: https://doi.org/10.29407/nusamba.v2i1.701

Downloads

Published

2023-12-28

How to Cite

Munif, N. (2023). PELATIHAN PEMBUATAN STIK DENGAN MEMANFAATKAN KULIT BUAH NAGA DI KALURAHAN MARGOSARI. Jurnal Abdimas Akademika, 4(02), 117–124. Retrieved from https://aks-akk.e-journal.id/JAA/article/view/260